top of page
Orthodontist Nijmegen

Mondverzorging

Mondverzorging

Het is heel belangrijk dat je goed poetst om het gebit gezond en mooi te houden. Met een beugel zal dit nog vaker en zorgvuldiger moeten dan je gewend bent. Er komen namelijk extra hoekjes bij waar vuil zich kan ophopen. Zeker bij vaste beugels zal dagelijks tussen de slotjes en onder draadjes schoongemaakt moeten worden met ragertjes. Tevens adviseren we je om een fluoride spoelmiddel te gebruiken. Onderstaand een kort instructie voor goede mondverzorging in drie stappen.

 

Poetsen

Poetsen reinigt de tandoppervlakken. Je poetst viezigheid en bacteriën van je tanden en kiezen. Door vervuiling kan plakvorming ontstaan die vervolgens kan leiden tot gaatjes of tandvleesproblemen.

Poets je tanden twee keer per dag, namelijk ’s ochtends en ’s avonds. Poetsen kan met een elektrische tandenborstel, maar mag ook gewoon met een zachte handtandenborstel. Gebruik tandpasta met fluoride. Positioneer de tandenborstel zo dat je goed om de slotjes heen poetst en vergeet vooral de ruimte tussen de slotjes en het tandvlees niet.


Schoonmaken tussen de tanden en onder de draad

Met ragertjes reinig je de ruimte tussen de tanden en het tandvlees, maar ook tussen de tanden en de draad. De plak in de ruimtes tussen de beugel en de tanden wordt met ragertjes verwijderd. Ragertjes gebruik je door het borsteltje onder de draad door te duwen met de punt van het ragertje van het tandvlees af. Doe dit tenminste één keer per dag.

 

Spoelen met fluoride

Spoelmiddel helpt mee om verkleuring en gaatjes te voorkomen. Spoel op een ander moment dan het moment van tandenpoetsen. Neem een klein slokje uit de fles mondwater (zonder alcohol), spoel dit ongeveer 30 seconden door je mond en spuug het vervolgens uit. Let op: niet doorslikken!

Het is belangrijk dat je na het spoelen een half uur niet eet, drinkt, of je mond spoelt met water. Hierdoor worden de tanden goed blootgesteld aan fluoride. 

 

Heb je nog vragen of wil je tips bij het poetsen? Vraag het aan de orthodontist of iemand anders van het team. Zij zijn uiteraard bereid om vragen te beantwoorden en te helpen.

bottom of page