top of page
Orthodontist Nijmegen

(Vooral voor ouders & volwassenen)

Kosten en Vergoeding

Kosten

De orthodontist kan na het eerste consult een globale inschatting maken van de kosten van de behandeling. Dit hangt van veel factoren af en is voor elke patient anders. Zodra het behandelplan is opgesteld maakt de orthodontist een gespecificeerde begroting van de te verwachten kosten.

De begroting is samengesteld uit vaste tarieven voor de verschillende onderdelen van de behandeling en bestaat uit orthodontische handelingen en materiaalkosten.

 

Elk jaar worden de tarieven voor behandelingen in de mondzorg opnieuw vastgesteld. Ook voor de orthodontie is voor elke afspraak en handeling landelijk vastgesteld welke tarieven hiervoor moeten worden gehanteerd. Hier vind je een link naar de lijst met tarieven van de NZA, die gelden voor 2024.

Vergoeding (door zorgverzekering)

Orthodontie wordt meestal niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Als je jonger bent dan 18 en je (een deel) van je beugelbehandeling vergoed wil krijgen, zal je daarom een aanvullende verzekering voor orthodontische zorg moeten afsluiten. Voor volwassenen zijn er maar enkele zorgverzekeraars die een beugelbehandeling vergoeden in een aanvullend pakket. 

Het uitzoeken van een aanvullende verzekering kan een hele opgave zijn. Veel zorgverzekeraars hebben meerdere opties voor aanvullende pakketten voor orthodontische zorg. Tussen de zorgverzekeraars zitten verschillen. Zo hanteren meerdere verzekeraars een wachttijd van een jaar na afsluiten van een aanvullend pakket, voordat ze een vergoeding uitkeren voor een beugelbehandeling. 

 

Een wachttijd is een periode waarin wel premie moet worden betaald, maar geen dekking wordt gegeven door de verzekeraar. Die dekking volgt pas na afloop van de wachttijd. Sommige aanbieders hebben een maximumbedrag dat ze vergoeden onafhankelijk van hoelang de behandeling duurt. Andere verzekeraars stellen een jaarlijks maximum in of vergoeden bijvoorbeeld per declaratie een bepaald deel.

 

Door al die verschillen kan het heel lastig zijn om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden en te beslissen welke zorgverzekeraar het beste pakket aanbiedt, passend bij de behoefte. Om hier een beter overzicht van te krijgen zijn er verschillende websites die dit alles vergelijken. Onder andere kun je kijken op zorgwijzer of vergelijk mondzorg

Vragen over facturen

Voor vragen over facturen, kun je ons per mail bereiken via Administratie@TeamLeenarts.nl. Op dinsdag tussen 10:00 en 14:00 uur zijn we hiervoor ook telefonisch bereikbaar.

bottom of page